Henrik Møller Jensen

Henrik Møller JensenHenrik Møller Jensen er født i 1961, cand.mag. i historie og musik med speciale i biografi-skrivning, har været gymnasielærer, er uddannet organist og har haft flere organiststillinger. Nu er hans daglige beskæftigelse korledelse i aftenskoler. Siden han som 12-årig begyndte at spille violin, har han haft en lidenskab og interesse for Joseph Haydns musik. Han har ligesom sin hovedperson givet sig af med at komponere musik. ”Joseph Haydn – en mosaik af hændelser og musik” er hans første bog.

2022 er et helt særligt år i musikhistorien: Orkestre verden over har igangsat forberedelser til fejringen af Joseph Haydns 300års fødselsdag i 2032. Det tager nemlig ti år at indstudere alle Haydns 104 symfonier, hvis det skal gøres ordentligt! Forlaget Muse er med, idet vi udgiver en biografi om Joseph Haydn skrevet af den odenseanske forfatter Henrik Møller Jensen.

Komponisten Joseph Haydn, en af de vigtigste skikkelser i musikhistorien, levede fra 1732-1809. Da han blev født, betragtede adlen musikere som simple tjenestefolk – da han døde, havde komponister og andre kunstnere fået en nærmest guddommelig aura omkring sig. Oplysningen bearbejdede gamle forestillinger og banede vejen for at nedbryde den enevældige orden og den ”gudsgivne” opdeling af mennesker i stænder. Den franske revolution gjorde ”Folket” til en vigtig ting i politik som forberedelse til nutidens demokratiske samfund. Romantikken dyrkede individet og styrkede derved borgernes selvfølelse. Al den forandring oplevede en fattig snedkersøn, født i landsbyen Rohrau 30 kilometer fra Wien. Han blev kordreng ved domkirken i Wien, og herfra arbejdede han sig op til en fyrstelig kapelmesterstilling i Ungarn. Som tres-årig blev han mere velhavende ved at lade sig engagere som selvstændig komponist og koncertarrangør i London, men vendte fire år senere tilbage for igen at tjene sin fyrste, fordi det trods alt var mere sikkert.

Ligesom nu udviklede og ændrede musikken sig konstant. Haydn var en central skikkelse, når det kom til det at finde nye veje. Musikkens udvikling modsvarer de samfundsmæssige udviklinger, for kulturændringer skabte nye krav til musikken og nye forestillinger om, hvad musik er eller bør være.

Som det nok kan fornemmes, er Henrik Møller Jensen med andre ord en connaisseur ud i Haydns værker og virke. Hvis Henrik skriver flere bøger, vil de nok også kredse om musikken i historien.