Hvem er Jørgen Nancke?

Jørgen Nancke

Jørgen Nancke har i det meste af sit voksne liv været taxachauffør. Dette endte dog brat i nov. 2009. Rejsen fra chauffør til lærerstuderende, musiker og forfatter har været lang, men den har også formet ham, så han i dag har vendt sit liv 180 grader, hvilket han blandt andet fortæller om i sine musikalske foredrag.

Jørgen Nancke er dog først og fremmest menneske, hvilket tydeligt skinner igennem i hans underfundige tekster. Jørgen Nanckes lommefilosofiske tanker, sprog og leg med ord, har på kort tid givet ham adgang til biblioteker, skoler og læsere i hele landet, selvom hans tekster ikke er mainstream litteratur.

Jørgen Nancke og Forlaget Muse har samarbejdet om bogen ”Isbjørn”, som er forlagets første udgivelse. Bogen består af udvalgte avisartikler, som er skrevet i Jørgen Nanckes vante stil, til den ”Kære læser.” Jørgen Nanckes populære avisskriverier bliver i bogen krydret med lidt nye digte, samt danske sangtekster, bl.a. fra hans kommende album. Både digte og sangtekster vil være at finde på online musiktjenester, i starten af 2020, samtidigt med bogudgivelsen.

Herunder kan du lære Jørgen lidt bedre at kende.

Hvad er den vigtigste ingrediens i en god tekst?

”Jeg forsøger altid at være original, og gerne gemme et overraskende sprog. Jeg har altid nydt det at lege med ord, nydannelser og nye ordkombinationer, men det tror jeg alle tænker at de gør. Det er i hvert fald et fokuspunkt for mig som jeg sætter højt på min indre liste. Digte skriver jeg tegnmæssigt minimale, men med maksimalt indhold, og eks. noveller der lader jeg teksten fylde som det føles naturligt.”

Hvilke bøger og oplevelser har inspireret dig til at skrive?

”Jeg læste Leif Panduros ”Rend mig i traditionerne” da jeg var teenager, og hans sprog inspirerede mig voldsomt. Senere kom jeg til Benny Andersens underfundighed og Karen Blixens mørke univers, men der er mange inspirationskilder. Min første bog kom efter en dødsulykke, som ændrede mit liv 100%, jeg skriver kun, hvis jeg har noget at skrive om.”

Har du oplevet at den tekst som du skrev på, har ændret sig uforudsigeligt under skrivningen?

”Ja, en af de første noveller jeg skrev, mener det var ”Ravnemosen” i bogen ”Hunger”, der fik jeg næsten følelsen af at have ”Skabt” et menneske, da jeg havde beskrevet hovedrollen i historien. Det var meget overvældende, selvom det er ren fiktion. Digte har det også med at slå med halen, ikke mindst mine avisindlæg har det med at ændre retning. Dejlig følelse, når teksten og Musen tager mig ved hånden.”

Hvad tror du bliver det næste du vil skrive?

”Jeg er ved at lave forarbejdet til Vores Fyn 2020 samt en historisk bog, ellers har jeg ikke noget liggende pt. Jeg glæder mig dog til at lave flere digte eller noveller, men jeg føler mig tom for tiden, og jeg tror på, at man skriver bedst, når man har noget på hjertet. Nogle spørger til en roman, men jeg går ikke igang med noget, hvis lyst og inspiration ikke er der. Jeg laver intet uden, at det føles rigtigt.”

Skriv et svar